Pantebrev
Et pantebrev sikrer den bedste form for finansiering i Danmark. Få svar på dine spørgsmål og se hvilke muligheder du har fået at få et pantebrev.
Hvad er et pantebrev?
Et pantebrev er et dokument, der giver långiveren ret til at inddrive et lån fra en låntager, hvis låntageren ikke betaler tilbage. Dette kan ske ved at långiveren kan sælge pantet, som er det, der er angivet i pantebrevet, for at dække lånets omkostninger.
For at indfri et pantebrev skal låntageren betale det fulde beløb, der er angivet i pantebrevet. Dette kan gøres ved at betale lånet i én gang og hvis låntageren ikke kan betale hele beløbet kan långiveren kræve at boligen sælges på tvangsauktion.
Hvordan indfrier jeg et pantebrev?
Hvis du ønsker at indfri et pantebrev i din ejendom, skal du tage kontakt til kreditor for at få en restgældsopgørelse over det skyldige beløb. Denne restgældsopgørelse indeholder gældsoplysninger om realkreditlånet eller pantebrevslånet så du kan indbetale det skyldige beløb. Når du har indbetalt det skyldige beløb har kreditor pligt til at fjerne deres pant i din bolig.
Hvad er fordelene ved et pantebrev?
Pantebreve har mange fordele for både långivere og låntagere. For långivere betyder det at de har en sikkerhed for, at deres lån bliver tilbagebetalt. For låntagere betyder det at de får adgang til boliglån der har lavere rente og som udgangspunkt ikke kan opsiges af kreditor. Lånet får sikring igennem det tinglyste pant i fast ejendom og långiver modtager herefter faste ydelser fra låntager. Når pantebrevet er tinglyst kan der ske en udbetaling af pengene fra långiver til låntager i et forhold der nu kaldes kreditor og debitor.
Sådan får du pantebrev i hus
Et pantebrev i hus får du når du enten ønsker at købe et hus, eller hvis du ønsker at låne i din friværdi i huset. Hvis det ikke er muligt at få et realkreditpantebrev, kan du ansøge om at få et pantebrevslån. Vi formidler alene pantebrevslån, og ikke realkreditlån. Når du er blevet godkendt til lånet, tinglyses det ved at du som ejer godkender pantebrevet på ejendommen. Dermed tages der både pant i boligen og der oprettes en gældsaftale på samme tid.
Kan man indfri et pantebrev?
Man kan godt indfri et pantebrev, afhængigt af typen samt de underliggende vilkår i aftalen. Såfremt der er tale om et almindeligt pantebrevslån, kan dette typisk indfries til kurs 100 til 103. Dette tilsvarer at du typisk skal betale 0% til 3% af lånets restgæld i gebyr for indfrielse af lånet. Er det et realkreditpantebrev med fast rente, kan kursen maksimalt indfries til kurs 100 og kan i nogle tilfælde handles til under kurs 100 - hvis renten er meget højere når lånet indfries.
Hvad betyder nedlysning af pantebrev?
Når et pantebrevslån er blevet indfriet kan man aflyse eller nedlyse pantet. Dette kan man selv gøre gratis på tinglysning.dk.
Fakta om pantebreve
1. Et pantebrev er et dokument, der giver en kreditorer ret til at tage pant i en ejendom som sikkerhed for et lån.
2. Pantebreve kan bruges til at sikre lån til både personer og virksomheder.
3. Pantebreve kan bruges til at sikre lån til køb af ejendomme, udstyr, inventar og andre værdier.
4. Pantebreve kan også bruges til at sikre lån til finansiering af virksomhedsdrift.
5. Pantebreve kan hjælpe med at reducere risikoen for kreditorer, da de har ret til at tage pant i ejendomme som sikkerhed for lånet.
6. Pantebreve kan hjælpe låntagere med at få adgang til lån med lavere renter og længere løbetider.
Typer af pantebreve
Der findes følgende typer af pantebreve
Realkreditpantebreve er det mest benyttede i Danmark og udstedes af realkreditinstitutter. Pantebrevet kan benyttes i ejerboliger samt fritidsboliger, og er den billigste form for boligfinansiering. Aftalen giver långiver pant i ejendommen og er samtidigt et gældsbrev, hvor køber erkender at skylde beløbet til realkreditinstituttet.
- Pantebrevslån (sælgerpantebrev)
Pantebrevslån giver, ligesom et realkreditpantebrev, pant i ejendom og er samtidigt et gældsbrev hvor låntager erkender at skylde et beløb til långiver. Typen af pantebreve er nu næsten komplet erstattet af almindelige ejendomskreditlån, som udstedes af ejendomskreditselskaber, og omtales i daglig tale som ejendomskreditlån. Det særlige navn har en historisk oprindelse, da det tidligere var populært at finansiere hele eller dele af et boligkøb med et sælgerpantebrev. Når en husejer solgte sin bolig, udstedte sælgeren et pantebrev til køberen, som altså fik finansieret noget af købet igennem et lån til sælger.
Ejerpantebreve anvendes typisk når en ejer af en bolig ønsker at stille økonomisk sikkerhed uden at dette nødvendigvis indebærer et lån. Et ejerpantebrev bruges ofte i forbindelse med optagelse af en kassekredit. Det særlige ved det er, at ejeren af ejerpantebrevet juridiske set både er låntager og långiver. Ejeren kan dog vælge at overdrage ejerpantebrevet til f.eks. en bank i forbindelse med optagelse af et lån, hvilket kaldes en underpantsætning.
- Afgiftspantebrev
Et afgiftspantebrev, er trods sit navn, ikke et pantebrev, men en måde at ´parkere´ en tinglysningsafgift i en bolig. Hver gang der tages pant i en bolig, betales der en tinglysningsafgift til staten der tilsvarer 1.45% af hovedstolen. Når et pantebrev indfries, eller er betalt ud, har man mulighed for at omdanne det til et såkaldt afgiftspantebrev. Dette afgiftspantebrev kan så genbruges såfremt man ønsker at optage lån i boligen igen. Dermed slipper du for at betale afgiften på de 1,45% flere gange.
- Skadesløsbrev
Et skadesløsbrev er et pantebrev, der skal dække et gældsmellemværende, der ikke nødvendigvis er opgjort endnu. Dette kunne f.eks. være kassekredit. Der er dog visse udfordringer med et skadesløsbrev, som gør at ejerpantebreve er mere populære ved optagelse af en kassekredit.